Blog

faviconFavicon

Een favicon is de afkorting voor 'favorite icon' en verwijst naar iemands pagina icoon. Meestal is dit, zakelijk gezien, een herkenbaar icoon of logo van het bedrijf. Wanneer iemand een pagina als favoriet markeert en deze later terugbekijkt in de lijst met favorieten zal de favicon weer terug te zien zijn.

 

Favicon Bestandstype

Een Word-document heeft bij het opslaan een .doc of .docx extensie. Een favicon heeft normaal als bestandsextensie een .ico wat staat voor icon. Er zijn tegenwoordig meerdere opties, afhankelijk van de browser van je bezoeker, die wel of niet zichtbaar zijn.

 

Formaat favicon

Een favicon kan een formaat hebben van 16x16, 32x32, 48x48 of 64x64 pixels groot en 8-bit, 24-bit of 32 bit qua kleur. De grootte van je favicon hangt af van je browser en/of en de plaatsing van het favicon binnen de website of op je desktop. 16x16 pixels is de grootte van een favicon in het adresbalk.

16 bij 16 pixels is slechts 0,423 cm. Heel klein dus. Hou je favicon dus simpel en probeer niet je logo er per se in te krijgen als het daarmee onleesbaar wordt. Zorg dat je favicon vooral herkenbaar is, misschien door iets te doen met kleur.

 

Favicon maken

Je kunt een favicon maken in een favicon editor, een online generator of met photoshop.

 

Favicon uploaden

Wanneer je jouw favicon bestand hebt aangemaakt moet je het nog naar je server (website bestanden locatie) uploaden. Kun je dit niet zelf? Vraag je websitebeheerder om hulp. Als jij jouw favicon aan je websitebouwer aanbiedt dan zou dit een kwestie zijn van 1 minuutje werk.

 

Voorbeeld code van een favicon na het uploaden

 

<head>
<title>dit is de titel van mijn pagina.</title>
<link rel="shortcut icon" href="/favicon.ico" type="image/x-icon" />
</head>