Blog

We leven in een wereld van reviews. Ben je op zoek naar een nieuwe koelkast of wasmachine dan is de kans groot dat je kijkt naar de reviews van mensen die het product al hebben gekocht. Vaak laten mensen zich daardoor beïnvloeden. Zo ook bij aanbevelingen van bedrijven/ZZP-ers.

Hieronder lees je stappen en suggesties voor het vragen van een aanbeveling op Linkedin (ook wel recommendation genaamd).

Stap 1.

Log in bij Linkedin.

Stap 2.

Ga naar Privacy & Settings

Stap 3.

Log nogmaals in als hierom gevraagd wordt. Dit is een extra ingebouwde beveiliging dat niet zomaar iemand jouw privacy instellingen kan veranderen mocht jij even bij je computer vandaan lopen.

Stap 4.

Je scrolt even naar beneden en ziet dan onderstaand overzicht. In de rechterkolom zie je "Manage your recommendation". Daar klik je op.

 

Stap 5.

Je kunt aanbevelingen vragen van al je functies die je op Linkedin hebt toegevoegd. Je kiest de functie uit de lijst. Onder je gekozen functie zien je in het blauw "Ask for a recommendation".

 

 

Stap 6.

Je krijgt nu een aantal opties. Bij de eerste optie zie je de door jouw gekozen functie. Mocht je van functie willen veranderen, dan kun deze hier nog wijzigen. Bij de tweede optie kun je maximaal 3 mensen tegelijkertijd vragen voor een aanbeveling. Ik raad je persoonlijk aan om steeds 1 persoon te doen. Je maakt jouw tekst hierdoor persoonlijker. Laat ik het zo zeggen, het is het verschil tussen "Aan de bewoners van dit huis" post en post die aan jou persoonlijk is geadresseerd. Het is ook nog eens socialer, een aangezien Linkedin een Social Media platform is, raad ik je aan om het ook persoonlijk te benaderen.

 

 

Stap 7.

Bij optie 3 vul je in wat jouw relatie is tot deze persoon. Heb je met hen samengewerkt via hun bedrijf, is het een collega, je baas?

Bij optie 4 kun je jouw persoonlijke boodschap schrijven. Je krijgt van Linkedin een standaard tekst te zien. VERANDER DIT! Verander ook jouw onderwerpregel.

 

Suggesties voor persoonlijke boodschappen

Het is belangrijk dat je een persoonlijke boodschap vermeld wanneer je een aanbeveling bij iemand vraagt. De kans dat deze persoon het ook doet wordt dan groter. Het is ook goed om een suggestie te geven van wat je zou willen ontvangen omdat sommige mensen het moeilijk vinden om iets te schrijven.

Beste ....

Dank voor je e-mail/telefoontje waarin je aangaf blij/tevreden te zijn met mijn geleverde 'product' en dat je de levertijd snel vond. Dat vind ik heel fijn om te horen! Ik zou het ook heel fijn vinden als je dit met anderen zou willen delen via mijn LinkedIn pagina. Een mooie aanbeveling van jou zou voor mij een aanwinst zijn. Mocht je mij een aanbeveling willen geven dan zou ik het fijn vinden als je iets zou kunnen vertellen over je ervaring met mij persoonlijk (karaktereigenschappen), over het geleverde product en leverdtijd en eventueel welk probleem het voor jou heeft opgelost.

Alvast hartelijk dank voor jouw reactie. Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust.

Met vriendelijke groet,

...