Blog

Een back up maken van je website is in grote lijnen hetzelfde, ongeacht waar je jouw website host. Wat je sowieso nodig hebt zijn je FTP gegevens.

 

FTP

FTP staat voor File Transfer Protocol en betekent dus een manier (protocol) voor het verplaatsen (transfer) van je bestanden (files).

 

 

FTP gegevens vinden

 

Staat jouw host hier niet tussen? Vraag jouw host waar je jouw ftp gegevens kunt vinden.

 

FTP programma's

Er zijn veel verschillende FTP programma's. Dit zijn programma's die je moet installeren op je computer. Met behulp van je FTP gegevens (die je krijgt bij een website) kun je bestanden van je server naar je computer downloaden (back up maken) en ook bestanden uploaden naar je website.

 

FileZilla

In dit voorbeeld nemen we FileZilla als FTP programma. Andere FTP programma's zullen vergelijkbaar zijn.

 

Download hier FileZilla

 

Download stappen Filezilla

 1. Klik op het gedownloade bestand om de installatieprocedure te starten.

 2. Er wordt gevraagd of je akkoord gaat met de licentievoorwaarden van het programma. Om de voorwaarden te accepteren klik je op de knop 'I Agree'.

 3. Daarna word gevraagd of je het programma beschikbaar wilt maken voor alle gebruikers van de computer, of alleen voor jouw profiel. De standaardinstelling is dat iedereen het programma mag gebruiken. Wil je FileZilla alleen voor jouw profiel beschikbaar stellen, selecteer dan de optie 'Only for me'. Klik op 'Next' om naar het volgende scherm te gaan.

 4. In het volgende scherm word je gevraagd welke componenten geïnstalleerd moeten worden. De instellingen die al zijn aangevinkt zijn voldoende voor de gemiddelde gebruiker.

 5. Daarna moet je aangeven waar het programma geïnstalleerd moet worden. FileZilla stelt zelf voor het programma te installeren in de map 'Program Files'. Als je FileZilla op een andere plek wilt installeren kun je dat hier aangeven. Klik op de knop 'Next >' om verder te gaan met de installatie.

 6. Wanneer FileZilla geïnstalleerd is kun je het programma starten via het Start-menu. Je kunt aangeven wat de naam van de map wordt in het menu. FileZilla heeft nu alle benodigde gegevens. Klik op 'Install' om de installatieprocedure te voltooien.’

 7. Als het installeren gelukt is krijg je een scherm te zien met een knop ‘Finish’. Als je het programma op een later tijdstip wilt gebruiken kun je de optie 'Start FileZilla now' uitvinken en vervolgens op 'Finish' klikken.

 

 

Connectie maken

Als je FileZilla voor de eerste keer opstart moet je instellen met welke website(s) je contact wilt maken.

Via het menu Bestand klik je op Sitebeheer.

 

 

Je ziet nu onderstaande pop up en kiest voor "Nieuwe Site" en vult de gegevens in die van je worden gevraagd. Je ziet dat er bij 'inlogtype' Anoniem staat. Dit kun je met de dropdown menu wijzigen in 'normaal'.

 

 

 

Daarna klik je op OK, en het venster sluit.

 

Je kunt daarna via het knopje ‘snel verbinden’ jouw site aanklikken en automatisch wordt er verbinding gemaakt met jouw webserver.

 

 

Het scherm is opgebouwd uit 6 delen

 1. Het commando scherm, hier verschijnen de programma meldingen over wat gedaan is, let hierop als er iets mis gaat.
 2. Mappen overzicht van je eigen lokale computer
 3. Mappen overzicht van de webruimte die je hebt op de server van je provider
 4. Bestanden overzicht van de map op je eigen lokale computer
 5. Bestanden overzicht van de map op de webruimte op de server
 6. Overzichtscherm wat er gebeurt met de bestanden die overgezet worden van je pc naar je webruimte en vice versa

 

 

 

 

Downloaden van jouw website

Per webhost verschilt de naam van het mapje waar jouw site zich in bevindt. Soms is dit httpdocs, soms de naam van je domein.

 1. Zoek in scherm 2 de juiste plek/map waar je jouw back up wilt maken. Je kunt dubbel klikken op mapjes om ze te openen en in scherm 4 een plekje aan te klikken. Om weer een mapje terug te gaan (omhoog) kun je dubbelklikken op het mapje met twee puntjes (bovenaan).
 2. Wanneer je de juiste plek hebt geselecteerd waar je het hebben wilt, sleep je van scherm 5 het gehele mapje ‘httpdocs’ (of hoe het ook heet) naar scherm 4 en laat dan je muisknop los. Als het goed is zie je bij het slepen van je mapje van scherm 5 naar scherm 4 dat je cursor een plusje erbij krijgt. Dit is goed.
 3. Wanneer je dit succesvol hebt gedaan zie je in scherm 1 een hele lijst aan activiteiten voorbij schieten. Dit kan even duren (soms wel een paar uur).
  Zorg dus dat je internetconnectie niet in de slaapstand gaat. Je kunt gerust andere programma’s gebruiken of op internet surfen terwijl je wacht.
 4. Wanneer het downloaden van je site is gelukt zie je ‘mappenlijst succesvol ontvangen’ in scherm 1.

 

Je kunt voor de zekerheid via je computer kijken of je in je mapje nieuwe bestanden erbij ziet staan.

 

TIP 1:

Het is handig als je jouw mapje waar je jouw websitemapje in gaat kopiëren een datum geeft ‘Backup + datum en jaartal’. Zo kun je om de zoveel tijd (wanneer je veel hebt toegevoegd, weer een nieuwe back up maken in een nieuw mapje. Je kunt dan je oude weer verwijderen.

TIP2:

Probeer niet je bestanden te overschrijven, als je al eerder een backup hebt gemaakt. Je hebt dan geen garantie dat dit helemaal goed gaat. Dus neem het risico ook niet.