Blog

Een tekstalternatief voor grafische afbeeldingen op een website. De alt tekst is zichtbaar wanneer de bezoeker met de muis over het plaatje gaat of wanneer het plaatje niet aanwezig is.

 

Voorleessoftware

Ook is de alt tekst belangrijk voor mensen met een verminderd zichtvermogen of zelfs blind zijn, de alt tekst wordt namelijk door de voorleessoftware voorgelezen.

 

Zoekmachines

Tevens wordt de alt tekst door zoekmachines geïndexeerd. Het is dus belangrijk dat elke grafisch bestand wordt voorzien van een goede en beschrijvende alt tekst.

 

Toevoegen alt tekst

Het toevoegen van alt tekst bij je afbeeldingen verschilt per software, maar doorgaans heb je bij het toevoegen van een afbeelding de mogelijkheid om Alt text in te vullen. Je kunt dus een enkel woord gebruiken maar ook een korte zin die een beschrijving geeft van het onderwerp en/of afbeelding.

 

Controleren alt tekst

Je kunt op de afbeelding staan en afhankelijk van je browsser (Internet Explorer, FireFox, Chrome, Safari, etc) kun je afbeeldinginformatie zien via je rechtermuisknop. Als je dat bij deze foto doet, zie je welke alt tekst erbij hoort. Dit kun je overigens ook zien door met je rechtermuisknop en dat te kiezen voor Bron of Page Source.