Blog

AVG - Voorbeeld intrekken toestemming door betrokkene

 

Onderneemster wordt geïnterviewd samen met een kind

Een onderneemster werd, in verband met haar diensten, door een magazine geïnterviewd. Zij werkt met kinderen en één van die kinderen werd ook geïnterviewd. Het geslacht was bekend via de naam en foto en daarnaast werd ook het kind ook met voor- en achternaam genoemd, evenals diens leeftijd en naam van de school waar het kind op zat. Dit allemaal mét toestemming van het kind én de ouders.

Onderneemster publiceert het interview online met toestemming

Om haar diensten te promoten publiceerde de onderneemster dit interview op haar website. Het was in een pdf-formaat en men kon via een link het interview bekijken.

AVG - Toestemming of consent intrekken door betrokkeneHet kind trekt de toestemming op latere leeftijd in

Het interview vond plaats in 2010. 8 jaar later werd de onderneemster benaderd door het voormalig kind, inmiddels jongvolwassen. De jongvolwassene vond bij het Google-en van het eigen naam een link naar dit artikel en dat was inmiddels ongewenst. De jongvolwassene trok de toestemming in en diende bij de onderneemster het verzoek tot verwijderen in.

Wat nu?

In eerste instantie vond de onderneemster het onterecht dat zij een oud interview zou moeten verwijderen. Het kind en diens ouders hadden immers toestemming gegeven. Ze kreeg meerdere verzoeken en wilde graag helpen. Ze had haar best gedaan om de link van de website te verwijderen maar toch bleef de jongvolwassene volhouden dat de gegevens nog zichtbaar waren in Google. De tekst uit een pdf werd namelijk ook door Google geïndexeerd als een leesbaar formaat. Het pdf document stond nog op de webserver. De onderneemster dacht dat het verwijderen van de link voldoende was. Maar helaas bestond het document nog online én daarmee in Google's cachegeheugen en daarmee bleef de naam van de jongvolwassene gekoppeld aan dit document. De onderneemster was hier niet van op de hoogte en was ten einde raad. 

Advies aan onderneemster en genomen stappen

De onderneemster won advies in bij Pink-Lemonnade. De ondernomen stappen waren als volgt:

  1. Het document verwijderd van de webserver (ingelogd via haar ftp)

  2. Het interview door een grafisch ontwerper laten aanpassen zodat de rest van het interview (3 pagina’s totaal) gewoon op de site kon blijven staan. De grafisch ontwerper verving de foto van het kind met een stockphoto en een fictieve naam werd in het interview gewerkt. Middels een * werd een verwijzing gemaakt dat het een fictieve naam was.

  3. Het nieuwe document werd teruggeplaatst met een nieuwe URL.

  4. Via Webmaster Tools van Google een verzoek ingediend voor het verwijderen van de oude URL die nog in het cachegeheugen van Google zat. 

 

verwijderen uit Google cache geheugenVerwijderd van website en Google cachegeheugen

Na 1 week was de oude link verwijderd in Google. De jongvolwassene is van tevoren op de hoogte gebracht van het plan van aanpak en uitgelegd dat het verwijderen van gegevens uit Google’s cachegeheugen soms even kan duren. De onderneemster sprak met de jongvolwassene af dat zij na 2 weken contact zou opnemen om te kijken of het hiermee opgelost was. Gelukkig was het binnen 1 week opgelost.

Bevestiging van oplossing door betrokkene

De jongvolwassene heeft de onderneemster bevestigd dat de verwijdering is gebeurd en dat haar verzoek is ingewilligd naar tevredenheid.